miercuri, 29 aprilie 2009
ALEGEREA UNEI POMPE CA TURBINa PENTRU UN AMPLASAMENT DAT
In alegerea amplasamentului trebuie sa se tina cont de conditiile specifice de cadere si debit. Debitul este determinat de debitul minim din acel loc. Caderea este determinata de distanta pe verticala intre priza de apa si iesirea din turbina, scazand pierderile de sarcina din conducta fortata. Pompa aleasa trebuie sa aiba sarcina si debitul, la punctul de eficienta maxima, cat mai apropiate de conditiile din amplasament. Conditiile de functionare referitoare la debit si sarcina, pentru randamentul maxim, in regim de turbina, sunt foarte diferite de cele din cazul functionarii in regim nominal a pompei, totusi eficienta pompei functionand ca turbina hidraulica este aproximativ aceeasi ca in regim de pompare.
Pentru a fi siguri de performantele unei pompe functionand in regim de turbina este necesara incercarea acesteia la mai multe caderi si debite. Va fi necesara o pompa de alimentare ce poate furniza o sarcina si un debit mai mare decat cel folosit in punctul de eficienta maxima al pompei functionand ca turbina. Pompa de alimentare trebuie sa aiba de aproximativ 4 ori puterea nominala a celei functionand ca turbina.
Trebuie avut in vedere sa nu se supraincarce masina asincrona cand functioneaza ca generator. Este recomandat sa se descarce motorul asincron, cu aproximativ 20% din puterea nominala. Puterea electrica maxima produsa de generator este deci de 80% din puterea motorului. La functionarea la tensiunea nominala, randamentul generatorului este in mod normal cu 2% mai scazut decat randamentul motorului.
NEGOI GABI
FOLOSIREA POMPELOR DE SERIE IN REGIM DE TURBINA
Folosirea pompelor in regim de turbina, precum si alte abordari cu cost redus a problemei amenajarii micropotentialului hidroenergetic, ajuta la scaderea costului total al schemelor de amenajare de micro-hidrocentrale. Pentru alegerea unei masini fiabile si eficiente trebuie urmarite mai multe cerinte importante si realizate diverse analize.
Fata de turbinele conventionale, pompele de serie functionand ca turbine, au anumite avantaje in cazul generarii de electricitate in schemele de micro-hidrocentrale, precum:
* productia in masa a pompelor, spre deosebire de turbine, care sunt proiectate pentru fiecare amenajare in parte;
* un grup complet pompa-motor poate fi cumparat pentru folosirea acestuia ca turbina-generator;
* sunt disponibile pentru o gama larga de caderi si debite;
* sunt disponibile intr-un numar mare de dimensiuni;
* au un cost redus;
* au un timp de livrare mic;
* exista o disponibilitate mare a pieselor de schimb;
* necesita o instalare usoara.
Constructia simpla a pompei functionand ca turbina conduce la anumite limitari, cea mai importanta fiind zona de debite in care aceasta poate functiona (mult mai mica decat la o turbina conventionala).
Pompele functionand in regim de turbina pot fi folosite, in conditii bune, in zonele in care, in mod normal, se utilizeaza turbinele Pelton si turbinele Francis mici. Totusi pentru caderi mari si debite mici o turbina Pelton are un randament mai bun decat o pompa, cu costuri asemanatoare.
Folosirea pompelor in regim de turbine hidraulice este conditionata de disponibilitatea unui debit fix si deci poate fi utilizata in amplasamente unde exista apa suficienta de-a lungul anului. Stocarea apei pe termen lung nu este in general o optiune viabila economic intr-o schema de micro-hidrocentrala deoarece constructia unui lac de acumulare este foarte costisitoare.
Domeniile de utilizare a microturbinelor si a pompelor in regim de turbina hidraulica.
Giubalca Andra
miercuri, 1 aprilie 2009
Energia solara se refera la o sursa de energie regenerabila care este direct produsa prin lumina si radiatia solara.Aceasta poate fi folosita sa:
-genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice)
-genereze electricitate prin centrale electrice termale
-genereze electricitate prin turnuri solare
-incalzeasca apa si sa asigure un aport termic la incalzirea locuintei pe timp de iarna
-incalzeasca blocuri, direct
-incalzeasca blocuri, prin cuptoare solare
PUI BIANCA ALEXANDRA
Panouri solare pentru apa calda si aport la incalzire
Constructia panoului solar presurizat separat
Schimbatorul de caldura (colectorul) este constituit dintr-o teava de cupru in care sunt introduse un numar de 15, 18, 21, 24 sau 30 teci sudate printre care circula antigelul (agentul termic) sub presiune. Tot ansamblul este izolat cu spuma poliuretanica si inchis intr-o carcasa exterioara din tabla de aluminiu.
Tuburile se introduc in decuparile cilindrice practicate in carcasa, etansarea facandu-se prin intermediul garniturilor de silicon. Bulbul superior al heap-pipe-ului de cupru patrunzand in teaca colectorului astfel incat sa se asigure un contact termic cat mai bun. Rigidizarea tubului pe pozitia de functionare se face prin fixarea acestuia cu bride metalice, pe latura inferioara a cadrului. Cadrul este apoi fixat pe suprafata de instalare prin intermediul picioarelor de fixare. Aria de contact dintre piciorul suportului si suprafata de instalare se etanseaza cu o garnitura de cauciuc sau silicon.
Instalarea panourilor solare presurizate separate Panourile solare presurizate separate se pot monta atat pe o suprafata plana (cu suportul din imagine), cat si pe acoperisul casei, folosind panta acoperisului pentru a obtine o inclinatie de aproximativ 45 de grade necesara pentru ca razele sa pice perpendicular pe tuburi.
Partea acoperisului, sau suprafata plana, unde se va monta panoul trebuie sa aiba o orientare sudica. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, soarele nu isi va trimite razele pe panou pe tot parcursul zilei. Daca orientarea este sud-estica, atunci soarele va bate mai mult dimineata si dupa-amiaza, iar daca orientarea este sud-vestica, soarele va bate mai mult dupa-amiaza si seara.
In cazul montarii pe acoperis, fixarea se face prin intermediul unor talpi metalice, iar etansarea se face cu garnituri de cauciuc si silicon.
Avantajele folosirii panourilor presurizate separate:
Tuburile vidate ofera performate bune si pe timp innorat, fiind capabile sa capteze radiatiile infrarosii care patrund prin nori;
Datorita izolatiei foarte buna oferita de vid, panourile functioneaza chiar pana la -20 grade Celsius;
Panoul functioneaza in continuare chiar daca unul sau mai multe tuburi se sparg;
Tuburile avariate sunt usor de schimbat;
Ofera eficienta energetica tot timpul anului si asigura costuri zero cu combustibili conventionali pentru cel putin 5 luni pe an;
Energia oferita de panouri este energie ecologica si nu polueaza mediul inconjurator;
Au cel mai bun raport calitate pret de pe piata.
Vizita la Universitatea din Petrosani
Pe data de 06.02.2009 impreuna cu alti elevii ai scolii genarele I.G.Duca Petrosani, insotiti de dna. profesoara Stanoi Camelia, am facut o vizita la universitatea locala.
Aici am putut vedea mai multe tipuri de roboti industriali, panouri solare, turbine eoliene, instalatii de control ale acestora etc.
Urmatoarele articole va pot informa mai bine cu privire la aceste instalatii.
Kaszoni Melinda, Blag Mihnea
In acest video este prezentat un tip de extractor care poate fi folosit si la ridicarea podurilor, principiul dupa care funcitoneaza si liftul, dar poate fi folosit si ca extractor in industria miniera.
Pe ecran este putem vedea partea de initializare a sistemului, partea in care isi face toate testele, verifica daca totul este in regula si poate porni sistemul.
Restul se poate observa in acest video, precum si indicatiile tehnice necare.
Blag Mihnea
Acestia sunt 2 tipuri de mini-roboti prezenti tot in Universitatea din Petrosani. Ei ajuta studentii de la Facultatea de Inginerie, Mecanica Si Electrica sa invete cum se programeaza acestia si cum se pot construii robotii folositi in industrie.
Ei au multiple incheieturii ce ii ajuta sa se miste in mai multe moduri si directii.
Ei pot fi programati pe calculator cu ajutorul unui program special. Pe ecranul calculatorului vor aparea miscarile pe care acestia le executa in realitate.
Acesti roboti nu au numai un rol in industrie, ci si in diferite domenii: divertisment - putand fi construite si jucarii pe principiul acesta, material didactic - precum acestia etc.
Kaszoni Melinda
In aceasta poza este prezentata o macheta ce functioneaza pe principiul unei hidrocentrale. Ea serveste ca material didactic pentru stundetii Universitatii din Petrosani de la Facultatea de Inginerie, Mecanica Si Electrica.
Principiul functionarii acestui mecanism este asemanator cu cel al unei hidrocentrale doar ca acesta filtreaza apa dintr-un rezervor si o distribuie "consumatorilor" prin conducte izolate, iar apoi apa este din nou recoltata in rezervorul din care porneste. Este un circuit inchis.
Aceastei instalatii i se poate stabili nivelul apei din primul rezervor si nivelul apei la care trebuie sa ajunga in cel de-al doile rezervor. Astfel ca si acest circuit este controlat si supravegheat cu atentie de catre profesorii universitari.
Kaszoni Melinda