vineri, 27 martie 2009


Pro sau contra?

Ar trebui sa avem o gandire pozitiva cu privire la multele inventii care includ panourile solare?!

Cravata cu panouri solare iti incarca telefonul

Din punctul de vedere al energiei necesare funcţionării dispozitivelor mobile, prezentul este un fel de epocă preistorică în care cea mai bună soluţie de rezervă este incomodul şi pretenţiosul panou solar. Dacă lucrurile nu vor evolua rapid, în curând vor avea hainele blindate cu panouri solare pentru a obţine o autonomie cât mai mare pentru telefonul nostru. Iar cum cravata face parte din garderoba multora, de ce nu ar fi şi ea dotată cu panouri solare.

Se numeşte Piano Tie(as inclina sa spun ca datorita aspectului) şi este rezultatul muncii oamenilor de ştiinţă din cadrul Universităţii din Iowa. Panourile solare sunt efectiv lipite de cravata dotată cu un buzunar pe spate, în care este ţinut telefonul. În bătaia directă a luminii, Piano Tie poate oferii telefonului 3.6 volţi.

Oricât de interesantă pare a fi ideea cercetătorilor americani, nu pot să nu ridic două, chiar trei semne de întrebare. Primul e legat de inconfortul creat de un telefon ceva mai greu. Nu va fi foarte plăcut să-ţi atârne de gât o cravată care poartă în marsupiu un PDA de vreo 300 grame. În al doilea rând,s-ar isca o adevărată problemă cu făcutul nodului.Unii oameni au probleme chiar si cu nodul unei cravate simple, darămite cu una care contine panouri solare.In ultimul rand, antena telefonului emite unde electromagnetice. Este acelaşi tip de radiaţie ca la cuptoarele cu microunde, doar că într-o cantitate mult mai mică. Aşa cum cuptorul încălzeşte mâncarea, undele mobilului încălzesc celulele umane, afectându-le în mod negativ.Este posibil ca peste 30 de ani să ne întrebăm cum au fost în stare oamenii să pună aşa o sursă de radiaţie in apropierea capului cap.

Miriam Faur


marți, 24 martie 2009

Gospodarirea durabila a apelor in Valea Jiului


Pentru o gestiune durabilă a resurselor de apă este necesară o bună comunicare şi colaborare între politică şi ştiinţă.



Apa determină natura lumii fizice şi biologice pe planeta noastră şi reprezintă cea mai importantă substanţă chimică. Apa este un constituent major al organismelor şi al mediului înconjurător în care trăim. Ea se găseşte în toate cele trei stări de agregare sub formă de vapori în atmosferă, sub formă lichidă în râuri, mări şi oceane şi sub formă solidă în zăpadă şi gheaţă. Apa este cea mai răspândită substanţă în natură şi are un rol esenţial în întreţinerea vieţii. În organism, apa intră în compoziţia organelor, ţesuturilor şi lichidelor biologice. Ea dizolvă şi transportă substanţele asimilate şi dezasimilate; menţine constantă concentraţia sărurilor în organism şi, evaporându-se pe suprafaţa corpului, ia parte la reglarea temperaturii. Apa are o deosebită importanţă în procesul de fotosinteză.
Apa reprezintă o resursă absolut necesară oricărei forme de viaţă şi activităţi economice şi sociale.


Gospodărirea durabilă a resurselor de apă are următoarele obiective principale:


• Asigurarea alimentării continue cu apă a folosinţelor şi, în special, a populaţiei prin:

- realizarea de noi surse de apă, în special a unor lacuri de acumulare cu folosinţă complexă în zonele deficitare în apă. Resursele de apă subterană de adâncime trebuie utilizate cu precădere pentru alimentarea cu apă potabilă;
- economisirea apei şi reducerea pierderilor din reţelele de distribuţie a apei din oraşe, unităţi economice şi locuinţe;
- realizarea unor sisteme separate de alimentare cu apă pentru industrie şi pentru populaţie, în scopul reducerii costurilor de potabilizare a apei.

• Îmbunătăţirea calităţii resurselor de apă prin aplicarea următoarelor măsuri:

- retehnologizarea proceselor de producţie prin utilizarea unor tehnologii curate, nepoluante;
- realizarea de noi staţii de epurare şi modernizarea celor existente, în scopul reducerii substanţelor poluante evacuate în apele de suprafaţă şi în apele subterane;
- elaborarea unui cadru normativ necesar pentru crearea de rezervaţii hidrologice şi hidrogeologice, în vederea protejării unor bazine şi strate acvifere vulnerabile;
- implementarea unor metode şi mijloace de prevenire, limitare şi diminuare a efectelor poluărilor accidentale;
- îmbunătăţirea educaţiei privind grija pentru un mediu acvatic curat.

• Reconstrucţia ecologică a râurilor prin:

- îmbunătăţirea şi realizarea de habitate corespunzătoare conservării biodiversităţii;
- asigurarea de debite corespunzătoare pe cursurile de apă, în scopul protecţiei ecosistemelor acvatice;
- asigurarea continuităţii debitului pe cursurile de apă, pentru facilitarea migraţiei speciilor piscicole;

• Reducerea riscului producerii de inundaţii prin:

- realizarea de acumulări cu folosinţe complexe, prevăzute cu volum de protecţie contra inundaţiilor;
- realizarea de îndiguiri concomitent cu protejarea zonelor umede;
- interzicerea amplasării construcţiilor în zonele inundabile.


Reţeaua hidrologică în Valea Jiului

Valea Jiului este o depresiune înconjurată de munţi, fiind aşezată în partea sudică a judeţului Hunedoara.
Situată în Munţii Carpaţi, la aproximativ 300 Km N-V de Bucureşti, între Munţii Retezat şi Munţii Vulcan la vest şi Munţii Parâng la est, este străbătută de râul Jiu. Jiul, rezultat al confluenţei Jiului de Vest cu Jiul de Est, ocupă o suprafaţă a bazinului hidrografic de 1050 km2. Volumul maxim scurs pe anotimpuri, pentru bazinul Jiului hunedorean este primăvara, debitul mediu multianual la ieşirea din judeţ fiind de 20 m3/s. Afluenţii cei mai importanţi sunt: Taia (L=20 km), Jieţ (L=22 km) şi Băniţa (L=16 km).


Gospodărirea apelor în Valea Jiului prin RAAVJ

RAAVJ este o regie autonomă sub autoritatea Consiliului judeţean Hunedoara, înfinţată la 10.04.1995, cu următoarele domenii de activitate:
- captarea, tratarea, transportul, acumularea şi distribuirea apei potabile;
- colectarea, transportul şi epurarea apelor uzate menajere;
- reparaţii la reţelele de apă şi canalizare exterioare;
- montarea, întreţinerea şi verificarea aparatelor de măsură şi control;
- lucrări de construcţii-montaj.
Din numărul total de locuitori ai Văii Jiului (145.975), RAAVJ-ul asigură servicii centralizate de alimentare cu apă la 121.731 locuitori, asigură servicii de canalizare la 104.864 de locuitori şi asigură servicii de alimentare şi canalizare unui număr de 1.672 de agenţi economici. Numărul de locuitori racordaţi la reţeaua de distribuţie pe diferite folosinţe se prezintă astfel: polpulaţia la case – 20.430 şi populaţia la bolc – 101.300.
În ceea ce priveşte gradul de contorizare pentru diferiţi consumatori, acesta se prezintă astfel:
• populaţia la case - 99,5%
• populaţia la bloc - 100%
• consumatori industriali importanţi - 95% (CNH, Termocentrala Paroşeni, etc.)
• consumatori industriali mici - 90%


În viitor RAAVJ-ul îşi propune următoarele proiecte:
1. Lucrări de canalizare în localităţile din Valea Jiului:
- reabilitarea reţelelor existente de canalizare menajeră şi pluvială;
- extinderea reţelelor de canalizare a apelor menajere în zone deservite de reţelele de apă potabilă, dar fără reţele de canalizare;
- eliminarea deversărilor directe de apă menajeră în apele de suprafaţă;
- separarea canalelor de apă menajeră de cele de apă pluvială.
2. Reabilitarea sistemului de alimentare şi distribuţie a apei potabile în Valea Jiului
- se impune de asemenea reabilitarea captărilor de apă de suprafaţă : Braia, Taia, Polatişte, Morişoara şi a Staţiilor de Tratare: Valea de Peşti, Zănoaga, Jieţ, Braia.
3. Valorificare potenţialului hidroenergetic al sistemului de alimentare cu apă al Văii Jiului:
- având în vedere relieful zonei, amplasarea captărilor şi staţiilor de tratare, existenţa posturilor Trafo şi liniilor electrice se propune instalarea unor unităţi microhidroenergetice pentru producerea energiei electrice.
4. Extinderea reţelelor de canalizare a apelor fluviale.



Kaszoni Melinda, Paraschiv Milena






joi, 19 martie 2009

Schema de hidrocentrala

MOTTO PENTRU CLASA MEA:"NU MAI VREM FUM"
In urma vizitei efectuate in zona de constructie a hidrocentralelor de pe raul Jiu, am fost interesati sa studiem si sa aratam si altor persoane interesate, o schema a unei hidrocentrale. Speram ca in Romania, care are un bazin hidrografic foarte intins, sa fie mai multe persoane care sa se implice in utilizarea acestei surse de energie curata si regenerabila. Dorim mai putin FUM si mai mult aer curat.

GIUBALCA ANDRA




GIUBALCA ANDRA

Hidrocentrala pe Jiu

Pe Jiu, pe raza judeţului Gorj, va fi construită o hidrocentrală. Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate de pe piaţa locală a primit autorizaţie de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a construi o hidrocentrală pe Jiu. Aceasta va fi amplasată în judeţul Gorj şi va avea o putere instalat[ de 40,5 MW, potrivit datelor ANRE. Costul total al noii hidrocentrale ar putea ajunge la peste 81 milioane de euro.


Programul vizeaza construirea de hidrocentrale "in cascada" pe cele trei rauri, urmand ca apoi in zona sa fie executate lucrari de protectie impotriva inundatiilor si de ecologizare.

Finantarea programului va fi facuta din Bugetul de stat, din Fondul National de Dezvoltare Regionala si din credite externe sau interne * Banii vor fi derulati prin Agentia Zonelor Miniere

Guvernul a demarat un program de constructii hidroenergetice pe raurile Jiu, Olt si Gilort. Proiectul are un dublu impact, economic si social, si a fost realizat la initiativa presedintelui Constantinescu. Acesta va crea 7500 de noi locuri de munca in zonele Valea Jiului si Gorj-Valcea.

e spatii turistice, de amenajari piscicole si de alimentari cu apa potabila a localitatilor din apropiere. Finantarea programului va fi facuta din bugetul de stat, din Fondul National de Dezvoltare Regionala si din credite externe sau interne, iar banii vor fi derulati prin Agentia Zonelor Miniere (ANDIPRZM). Potrivit Ordonantei guvernamentale referitoare la acest program, aplicarea acestuia va fi facuta de societatea comerciala Eurofinancez Vulcan, care a elaborat si studiul de fundamentare al acestuia. Purtatorul de cuvant al Executivului, Ionut Popescu, a evitat sa precizeze care vor fi costurile acestui program de investitii si in cat timp vor putea fi amortizate acestea. El a anuntat insa ca, deoarece programul prevede investitii cu termen lung de realizare, facilitatile pentru zonele defavorizate vor fi aplicate pe intreaga durata a acestuia, de maximum 25 de ani. Conform Ordonantei, in termen de doua luni de la intrarea in vigoare a actului normativ va trebui supus aprobarii Guvernului un studiu de fezabilitate pentru prima etapa a programului special. Studiul cuprinde si aria geografica unde se vor aplica programul si facilitatile amintite.

Giubalca Andra
: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhaZTKlHB6UyR4YlcpG3oyFZNP0JHXElYqsEKuDfen8LuD1hgCsN2JCKHrXFZexzAhGaEJO4TzGk4le_HV7ooF9IQWLMTy4g40YPG4MiHaxTyhX3Ac3IdCecC23CD0AibUzCYsl4U94Bmo/s400/HPIM3107.jpg

Energie eoliana

 
Lijit Search CUMPARATI HAINE FUNNY PENTRU ADOLESCENTI! Sunnyday Online Shop